Een tandimplantaat is een kunstwortel waarop een kroon of brug kan worden geplaatst. Een implantaat met één of meerdere kronen of een burg wordt een suprastructuur genoemd. Deze suprastructuur wordt in ons laboratorium gemaakt.
Uw tandarts kan een implantaat aanbrengen, indien hij of zij hiervoor een speciale cursus heeft gevolgd. Dit heeft als voordeel dat u in een vertrouwde omgeving bent. Indien uw tandarts niet over de vereiste papieren beschikt om deze operatie uit te voeren, wordt u doorverwezen naar een kaakchirurg.
Elk gezond persoon komt in aanmerking voor een tandimplantaat. Er zijn echter aanvullende voorwaarden.
Een implantaat wordt vastgezet in het kaakbot. Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om patiënten met minder kaakbot eveneens te helpen. Hiertoe wordt de botopbouw ‘aangevuld’ waarna tijdens een vervolgbehandeling het implantaat kan worden aangebracht.
Het tandvlees rondom de overige nog aanwezige tanden en kiezen moet gezond zijn, om het implantaat goed te laten functioneren.
De inzet van de patiënt en een zeer goede mondhygiëne zijn zéér belangrijk!
Onder (plaatselijke) verdoving wordt uw tandvlees opengesneden. Hierdoor komt het kaakbot vrij, waardoor kleine gaatjes kunnen worden geboord. In die gaatjes worden de implantaten verschroefd, waarna het tandvlees wordt gehecht.
De napijn valt, zeker in vergelijking met andere tandheelkundige operaties meestal erg mee. U krijgt pijnstillers mee en soms ook een recept daarvoor. Het is raadzaam gedurende ongeveer 1 á 2 weken na de ingreep zacht voedsel te gebruiken. Uw tandarts of kaakchirurg kan u hier uitgebreid over informeren. Soms kan het zijn dat een zwelling ontstaat.
Gedurende 3 tot 6 maanden treedt een zogeheten ‘rustperiode’ in. Tijdens deze maanden vergroeit het implantaat met het kaakbeen en tandvlees. De tandarts maakt meestal een tijdelijke voorziening in de vorm van een noodbrug of kunstgebit. U wordt hierover vooraf ingelicht.
Na de rustperiode wordt onder verdoving een stukje tandvlees boven het implantaat weggehaald, waarna de kroon, brug of basis voor de overkappingsprothese wordt geplaatst.
Regelmatige controle is zeer belangrijk. Tijdens deze controles bij uw tandarts wordt het tandvlees en het bot bij de implantaten nauwkeurig bekeken.
Implantaten zijn een uitstekend alternatief voor prothesen. Omdat de implantaten vastzitten gaat bijvoorbeeld het kauwen een stuk gemakkelijker. Ook dienen zij als basis voor kronen en bruggen. Omdat deze vastzitten zijn zij een uitstekend alternatief voor een kunstgebit.
Implantaten kunnen alleen over een langere periode worden geplaatst en het is een dure behandeling. Extra nadeel is dat niet elke ziektekostenverzekeraar of ziekenfonds een implantaatbehandeling vergoed.
De dagelijkse verzorging is zeer tijdrovend en is dagelijks noodzakelijk. Meer informatie over het schoonhouden van de implantaten, kunt u lezen in de folder van het Ivoren Kruis over de mondhygiëne bij implantaten (onder bruggen)